
Rybia superwydajność tlenowa
12 października 2015, 11:23Naukowcy odkryli, że ryby mogą dostarczać tlen w organizmie skuteczniej od większości innych kręgowców.
Megalinia elektroenergetyczna przetnie cenny amazoński rezerwat?
18 czerwca 2014, 06:33Linhão to jedna z najdłuższych linii elektroenergetycznych na świecie. Ma zaopatrywać w prąd odizolowane społeczności na północy Brazylii, ale wśród naukowców i ekologów wzbudza spore kontrowersje, bo wg planów, będzie przecinać cenny amazoński rezerwat przyrody.

Likantropia pod psychiatryczną lupą
17 kwietnia 2014, 12:47Lecząc pacjenta przekonanego, że jest wilkołakiem, zafrapowany dr Jan Dirk Blom z Uniwersytetu w Groningen postanowił zgłębić literaturę przedmiotu. Holenderski psychiatra stwierdził, że od 1850 r. opisano 56 przypadków ludzi wierzących w przemianę w zwierzę, a 13 z nich spełniało kryteria klinicznej likantropii.

Kwasy tłuszczowe z ryb zmnieszają ryzyko cukrzycy typu 2.
15 stycznia 2014, 10:49Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w surowicy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Do ryb bogatych w nie należą łosoś, pstrąg tęczowy, sielawa, śledź, leszcz, sardynka, makrela i sardela.

Wielkie polowanie na pytony
14 stycznia 2013, 19:28Na Florydzie rozpoczęło się wielkie polowanie na pytona birmańskiego. Władze stanu ogłosiły 2013 Python Challenge, na który odpowiedziało 800 chętnych. W jego ramach myśliwi mają miesiąc na zabicie jak największej liczby pytonów. Główna nagroda zostanie przyznana za największego węża oraz za największą liczbę upolowanych zwierząt.

Jaszczurki i węże podzieliły los dinozaurów
12 grudnia 2012, 11:54Zderzenie z asteroidą nie tylko doprowadziło do wyginięcia dinozaurów, ale i poczyniło znaczne spustoszenie w szeregach węży oraz jaszczurek. Ofiarą kataklizmu była np. jaszczurka odkryta przez naukowców z Yale i Harvardu - Obamadon gracilis (skojarzenia z Barackiem Obamą są jak najbardziej uprawnione).

Jelito ujawni reakcję na zmianę klimatu
25 maja 2012, 12:44Układ pokarmowy ryb jest bardziej wrażliwy na temperaturę niż dotąd sądzono. Przyglądając się, jak jelita różnych ryb funkcjonują w warunkach szybkich i wolnych zmian temperatury, biolodzy z Uniwersytetu w Göteborgu próbowali określić, jak zmiana klimatu wpłynie na poszczególne gatunki.

Pyton birmański niszczy Park Narodowy Everglades
2 lutego 2012, 07:04W PNAS ukazał się artykuł, który potwierdza najgorsze przypuszczenia naukowców badających Park Narodowy Everglades. Profesor Michael Dorcas i jego zespół powiązali gwałtowny spadek liczebności powszechnych niegdyś ssaków z obecnością inwazyjnego pytona birmańskiego.

W czułym (na dotyk) uścisku
18 stycznia 2012, 11:21Boa dusiciele wyczuwają bicie serca ofiary, dlatego wiedzą, czy można się już zabrać za połykanie, czy należy jeszcze bardziej się zacisnąć.

Janusowa twarz chlorofilu
17 stycznia 2012, 10:01Chlorofil z zielonych warzyw zapewnia ochronę przed nowotworami, kiedy sprawdza się jego działanie przy średnich stężeniach substancji rakotwórczych, jakie występują przeważnie w środowisku. Okazuje się jednak, że przy bardzo wysokiej ekspozycji barwnik zaczyna zwiększać liczbę powstających guzów (Food and Chemical Toxicology).